MARIO BIONDI – DARE

Bij de verdeling van de op de ‘Rootstime’-redactie binnenkomende cd’s gaan de jazz-georiënteerde albums meestal voor het schrijven van een recensie terecht naar mijn collega Jan van Leersum, onze Nederlandse specialist-expert terzake. Anderzijds maakt het me toch ook een beetje blij als een plaat in de jazzstijl toch ook eens op mijn tafel terechtkomt. Dat is nu helemaal het geval met de nieuwe plaat van de in A971 in Catania geboren populaire Italiaanse zanger Mario Biondi.

Als kind zong hij al mee in de lokale kerkkoren en enkele jaren nadat hij andere Italiaanse sterren zoals Franco Califano, Rosario Fiorello en Peppino Di Capri bij hun optredens begeleidde besloot hij in 2006 om het als soloartiest te gaan wagen, eerst in het discogenre met de release van het album “Handful Of Soul” maar daarna al gauw als vertolker van jazzy soul- en R&B-liedjes. Zijn diepe maar zeer warme stem is typerend voor zijn werk en wij kunnen na het horen van zijn zangpartijen niet om de vergelijking met de diepe sexy baritonstemmen van Isaac Hayes of Barry White heen, hoewel de stem van Mario Biondi volgens ons wel een wat breder bereik heeft.

Dat is althans onze vaststelling bij het horen van de dertien songs op zijn nieuwste album “Dare” dat eind april internationaal zal worden gereleased. Die plaat volgt op twee in 2007 en 2010 uitgebrachte live-albums en het dubbele studioalbum “Due” uit 2011. Andere platen uit de discografie van deze 50-jarige Italiaanse artiest zijn “Sun” en “Mario Christmas” die beiden in 2013 op de markt kwamen, “Beyond” uit 2015, “Best Of Soul” uit 2016 en “Brasil” uit 2018.

De liedjes die op het album “Dare” staan vormen een mix van covers en eigen nummers. Zo begint de plaat met de song “Jeannine”, een cover van de hit van Oscar Brown Jr. uit 1963, gevolgd door het door Mario Biondi zelf gecomponeerde “Mesmerizing Eyes”. Samen met de derde track “Cantaloupe Island” - een vaak gecoverde jazzklassieker gecomponeerd door Herbie Hancock en Mark Murphy - brengt Mario Biondi deze drie eerste nummers samen met ‘The High Five Quartet’.

Alle songs op deze plaat worden trouwens in een samenwerkingsverband gepresenteerd. De Brits-Italiaanse acid jazz-formatie ‘Incognito’ neemt de honneurs waar in de twee nummers “No Show” en “Lov-Lov-Love” dat u op de tweede video kunt beluisteren. Daarna is zijn vaste begeleidingsgroep ‘The Band’ aan de beurt om mee te spelen op de als eerste single uitgebrachte song “Paradise” (zie 1e video) en op de wereldberoemde klassieker “Strangers In The Night”, gecomponeerd door Bert Kaempfert en tot hit gebombardeerd door Frank Sinatra in 1966. ‘The Band’ komt aan het einde van de plaat nog één keer terug voor het live opgenomen liedje “Sunny Days” dat ook door Mario Biondi zelf werd geschreven.

Het ‘Fabrizio Bosso Spiritual Trio’ staat onze Italiaanse baritonzanger instrumentaal bij in het in 1973 door Donny Hathaway geschreven nummer “Someday We’ll All Be Free” en het ‘Olivia Trummer Trio’ doet hetzelfde bij twee door Mario Biondi gecomponeerde songs: “Dream For Two” en “Give Our Love Another Chance”. Daarna is het de beurt aan de Italiaanse gitarist, multi-instrumentalist en singer-songwriter Dodi Battaglia om zijn kunstjes op gitaren te laten horen in de enige in het Italiaans gebrachte song “Simili”.

Net voor we aan de albumafsluiter zijn toegekomen krijgen we in de song “Crederò” nog een prachtige samenwerking te horen tussen Mario Biondi en ‘Il Volo’, de driekoppige Italiaanse boysband die gekend is omwille van hun pop-opera-nummers. Dit album “Dare” zou wel eens een nieuwe gouden plaat kunnen opleveren voor Mario Biondi, zeker in eigen land Italië, maar eigenlijk verdient hij het meer dan ooit om dit geweldige soul- en jazz-werk op de internationale markt te mogen presenteren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: o-tone music / Coast To Coast

video